JÁTÉKOK     |      IMPROVISAATIOT     |      PIANOJUMPPAA      |      RAPORTTI  

Sisällys     |     Tausta    |     Kirjat     |     Notaatio   |     Soittotavat     |     Videot     |     Valokuvat     |     Näkökulmia

 

Kämmenklusteri. Soitetaan kämmenellä tai vaihtoehtoisesti viidellä sormella, kun kyseessä on klusteri valkoisilla koskettimilla. Valkoinen pallo on pitkä ääni ja musta vastaavasti lyhyt. Kun etumerkintänä on korotus/alennusmerkki ja palautusmerkki soitetaan klusteri kromaattisena. Kun etumerkintänä on ainoastaan tasoitusmerkki, soitetaan klusteri valkoisilta koskettimilta.  Tuplaklusteri. Soitetaan molempien käsien kämmenillä, kämmenet vierekkäin. Valkea pallo on jälleen pitkälle äänelle ja musta vastaavasti lyhyelle. Tuplaklusterista ei ole erillistä videoklippiä, mutta katso Játékok- kappale Hommage à Tshaikovsky. Kappale alkaa tuplaklustereilla.

Mykkä klusteri. Soitetaan mykkänä eli koskettimet painetaan alas ilman ääntä. Tämä soittotapa on käytössä usein yläsävelkappaleiden yhteydessä kaikuefektin luomiseksi.

Silityslautaklusteri. Soitetaan nyrkillä, rystyspuoli ylöspäin. Valkoinen merkki on pitkälle klusterille ja musta lyhyelle.Salmiakkiklusteri. Soitetaan pystyyn käännetyllä nyrkillä, kimmoisasti. Nyrkki on kevyesti suljettu. Kyynärpää lepää kevyesti alhaalla ja liikkuu myötäillen klustereiden reittejä. Kyynärvarsi on samassa linjassa koskettimen kanssa.
Kyynärvarsiklusteri. Soitetaan kyynärvarrella, koko kyynärvarren mitalla.  Kyynärvarren tuntuma klaviatuuriin on hyvä koko klusterin matkalta. Kämmen on kyynärvarren jatkeena sormet suorana. (Etumerkintä on klusterin päällä.)


Tuplakyynärvarsiklusteri. Soitetaan molempien käsien kyynärvarsilla yhtä aikaa, toinen käsi mustilla ja toinen valkoisilla koskettimilla. Etumerkit ovat tuplaklusterin ympärillä osoittamassa, että toinen käsi soitetaan mustilta ja toinen valkoisilta koskettimilta.Liukuva klusteri. Glissandoina soitettavat klusterit soitetaan peräkkäisten klustereiden sarjana, joka siirtyy klusteri klusterilta kohti annettua suuntaa (kuvassa alaspäin). Samaan aikaan 3:s sormi pysyy annetulla mustalla koskettimella, kuin ankkuroiden soinnut kiertyväksi ankkuri-äänen ympärille (ankkuri-ääni on kuvattu vahvistetulla viivalla kyseisen äänen kohdalla sekä tilapäisellä etumerkillä).

Rotatoivat klusterit soitetaan rotaatio-liikettä käyttäen vuorotellen kämmenen sisä- ja ulkosyrjillä.  Kämmen on puolikuunmuotoisessa asennossa.  Kyynärpää liikkuu vastakkaiseen suuntaan kuin kämmen synnyttäen voimakkaan heiluriliikkeen. Samaan aikaan ranne piirtää puolikaaren ilmaan.  Peukalo pidetään erityisen rentona,  jotta käden sisäsyrjä osuu koko matkalta koskettimiin.


jatekok_soittotavat_1_yksittaiset.html
jatekok_soittotavat_3_klusterit.html
 
 

Soittotavat 2

Soittotavat 2: Summittaisesti määritellyt klusterit


Kämmenklusterit ovat sävelkimppuja, joita soitetaan kämmenillä. Kämmenklusterin laajuus määräytyy soittajan käden koon mukaan. Etumerkit määrittelevät soitetaanko klusteri mustilta vai valkoisilta koskettimilta tai kromaattisena. Jos mitään etumerkkejä ei ole, voi soittaja määritellä itse, miten klusterin soittaa. Summittaisuus tarkoittaa säveltasoja.